ALIÇ SİRKESİ

08-03-2022 12:15
Alıç, uzun yıllardır dünya üzerinde tamamlayıcı tıbbın bir ürünü olarak yaprak, çiçek, meyveleri olmak üzere kullanılmaktadır. Astım, romatizma, böbrek taşı, sindirim sistemi ve kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmakta olan alıç zengin pektin içeriğinin yanı sıra flavanoid ve antosiyaninlerce zengin olması ile de dikkat çekmektedir. Ülkemiz ikliminde de doğal olarak yetişebilmektedir. Dünyada en çok kullanılan çeşnilerden biri olan sirke, kan şekeri ve kan basıncının geri kazanımı, düzenlenmesi, sindirime yardımcı olma özelliği, kalsiyum emilimini artırması gibi faydalarından dolayı alıç'ın işlenebileceği ürünler içinde en efektifi olduğu düşünülmüştür. Alıç sirkesinin antioksidan özellikleri TEAC ve ORAC yöntemleri ile değerlendirildiğinde, çeşitli meyve sirkelerine göre yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle ORAC analizinde alıç sirkesinin, alıç suyu ve şarabına göre daha yüksek antioksidan kapasitesine sahip olduğu tespit edilmiştir. 54 Toplam fenolik madde içeriğinin çeşitli meyve sirkelerinden genel olarak yüksek olduğu ve fenolik bileşenlerce zengin olduğu gözlemlenmiştir. Alıçtan üretilen sirke örneklerinde gallik asit, klorojenik asit, kateşin, epikateşin, kafeik asit tespit edilmiştir. Organik asit içerikleri belirlenen alıç sirkesinde; oksalik asit, malik asit, laktik asit, asetik asit ve sitrik asit olduğu görülürken, asetik asit, sitrik asit ve laktik asitin ön plana çıktığı görülmüştür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.